"Москва не вижда никаква полза за Финландия от присъединяването на страната към НАТО, тъй като в случай на военна ескалация между Русия и алианса, тази страна ще пострада първа". Това е заявил постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов в интервю за РИА Новости.

Според Улянов Москва традиционно гледа на своя съсед като на "неутрална и като цяло приятелска страна", с която поддържа добросъседски отношения. Въпреки това, заявява той :" влизането на Финландия в НАТО насърчи Русия да предприеме определени стъпки и преди всичко да възстанови Ленинградския и Московския военен окръг".

"Тоест винаги ще има ответни мерки. Просто не разбирам каква полза има Финландия от това. Живяхме в мир и изведнъж те се оказват между Русия и НАТО, като неразделна част от алианса, но те са наши съседи и не дай си Боже, ако има влошаване, тогава първа ще пострада самата Финландия. Наистина не бих искал това, разбира се“, подчертава Улянов.

Дипломатът припомня още, че Съединените американски щати и Финландия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, според което американската армия ще има достъп до военни съоръжения на територията на своя съюзник.

"Това вече е сериозно предизвикателство", подчертава Улянов.

Финландия стана член на НАТО на 4 април 2023 година, а в средата на декември Хелзинки подписа споразумение с Вашингтон за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната.

След това посланикът на Финландия Анти Хелантер беше привикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е съобщено, че "Москва няма да остави без отговор натрупването на военния потенциал на алианса на нейната граница, както и че ще предприеме необходимите мерки за оспорваните решения на Хелзинки", припомня руската агенция.