Москва може да прекъсне дипломатическите отношения със САЩ, ако Вашингтон конфискува руски активи, замразени в резултат на войната в Украйна. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, съобщава Reuters, като се позовава на доклад на Интерфакс.

"Ние сме готови за всякакви сценарии и САЩ не трябва да си правят илюзии, че Русия се държи с две ръце, както се казва, за дипломатическите отношения с тях“, подчерта руският дипломат.

"Дипломатическите отношения сами по себе си не са тотем, пред който да се прекланяме, те не са свещена крава, за която всички се грижат. Но ние няма да поемем инициативата да ги нарушим, защото Москва разбира, че Русия и САЩ имат централна роля в поддържането на сигурността и стратегическата стабилност“.

Русия обаче е готова да даде симетричен отговор, в случай че САЩ разположат ракети с малък и среден обсег в Европа и в Азиатско-Тихоокеанския регион.

По думите на Рябков Русия следи отблизо развитието и потенциалното разполагане на американски ракети и е готова бързо да приеме необходимите политически решения, за да отговори по съответния начин.

Той добави, че Москва и Вашингтон остават в контакт относно възможна размяна на затворници между двете страни.