Почти целият износ на петрол от Русия тази година е бил изпратен за Китай и Индия, заяви вицепремиерът на страната Александър Новак в сряда, след като Москва отговори на западните икономически санкции, като бързо пренасочи доставките далеч от Европа, пише Reuters.

Русия успешно заобиколи санкциите за своя петрол и отклони потоците от Европа към Китай и Индия, които заедно представляват около 90% от нейния износ на суров петрол, отбеляза Новак, който отговаря за енергийния сектор на страната, пред държавната телевизия "Россия-24".

По думите му, Русия вече е била започнала да изгражда връзки с азиатско-тихоокеанските страни, преди Западът да въведе санкции срещу Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

"Що се отнася до онези ограничения и ембарго върху доставките за Европа и САЩ, които бяха въведени... това само ускори процеса на пренасочване на нашите енергийни потоци“, посочи Новак.

Министърът заяви, че делът на Европа в руския износ на суров петрол е спаднал до едва около 4-5% от около 40-45%.

"Основните партньори в сегашната ситуация са Китай, чийто дял е нараснал до приблизително 45-50%, и, разбира се, Индия... По-рано почти нямаше доставки за Индия; за две години общият дял на доставките в Индия достигна 40%", отбеляза той.

Говорейки за групата ОПЕК+ от водещи производители на петрол, Новак заяви, че Русия се придържа към задълженията си за съкращаване на доставките и очаква цената на петрола Brent на 80-85 долара за барел през следващата година, като цяло в съответствие с настоящите нива.

Съединените щати миналия месец също обявиха санкции срещу Arctic LNG 2, проект за втечнен природен газ, ръководен от руската компания "Новатек“.

Опасявайки се от ответна реакция от санкциите, чуждестранните акционери преустановиха участието си в проекта, отказвайки се от отговорностите си за финансиране и договори за закупуване на централата, съобщи всекидневникът "Коммерсанть“ в понеделник.