Държавната дума на Русия прие закон, ограничаващ използването на мобилни телефони в училищата, съобщава РИА Новости.

Документът забранява използването на гаджети по време на уроци, освен в спешни случаи, свързани със заплаха за живота или здравето.

Както поясни заместник-председателят на Думата Пьотр Толстой, училищната администрация, заедно с родителите, трябва да решат кога да дават на децата мобилни телефони - по време на междучасията или след часовете.

Автори на поправките бяха депутати от Държавната дума, водени от председателя Вячеслав Володин и ръководителите на всички фракции в Думата.

Депутатите приеха законопроекта на първо четене през ноември. Инициативата беше внесена в Думата от група депутати и сенатори от различни фракции, ръководени от ръководителя на комисията по образование на Държавната дума Олга Казакова през октомври.

По-рано тя отбеляза, че учениците ще могат да използват фитнес гривни. Според парламентариста училищата сами ще решат как забраната за смартфони ще се прилага на практика. Казакова отбеляза още, че телефоните и таблетите със SIM карти, които децата носят в училище, не трябва да се използват в образователни програми.

Министърът на образованието Сергей Кравцов на свой ред подчерта, че родителите ще поддържат връзка с децата си, но по време на уроците учениците ще могат да използват телефони само с разрешението на учителя.