Руските власти в понеделник обявиха фондацията с нестопанска цел на холивудската звезда Джордж Клуни за "нежелана“, забранявайки й да работи на територията на страната, пише европейската редакция на Politico.

Фондацията на Клуни за правосъдие (CFJ) е основана през 2016 г. от американския актьор и съпругата му, адвокатката по правата на човека Амал Клуни, за разследване на нарушения на човешките права. Според неговия уебсайт CJF "активно разследва военни престъпления в Украйна“.

Главната прокуратура на Русия обяви в изявление в Telegram, че фондацията "извършва работа, насочена към дискредитиране на Русия в холивудски мащаб“.

"Тя активно подкрепя напусналите страната псевдопатриоти, членове на забранени екстремистки сдружения и терористични организации“, се казва в изявлението.

Русия определи десетки чуждестранни благотворителни организации, мозъчни тръстове и други групи на гражданското общество като "нежелани“ от 2015 г. насам, когато прие закон, който й позволява да преследва групи, критични към управлението на президента Владимир Путин. Определянето означава, че дадена организация не може да работи в Русия и забранява на банките и компаниите в страната да работят с тях.