Кремъл се опитва да избегне мобилизация преди президентските избори в Русия и за тази цел се набират чужденци за военните действия в Украйна, се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

Британското разузнаване отбеляза, че в края на юни в Армения и Казахстан са забелязани онлайн обяви за служба в руската армия. На чужденците са предлагани 495 000 рубли (около 10 000 лева) в плащания и заплати, започващи от 190 000 рубли (по-малко от 4000 лева).

Етнически руснаци са били вербувани в Костанайска област в Северен Казахстан. Русия също набира мигранти от страни от Централна Азия от май 2023 година, обещавайки им гражданство по ускорена процедура и заплати, достигащи до еквивалента на 8000 лева.

Разузнаването припомня, че на узбекските строителни работници мигранти в Мариупол са били конфискувани паспортите при пристигането им, така че те са били принудени да се присъединят към руската армия.

Известно е, че в Русия има най-малко шест милиона мигранти от Централна Азия, които Кремъл смята за потенциални новобранци.

Русия вероятно иска да избегне по-нататъшни непопулярни мерки за вътрешна мобилизация в навечерието на президентските избори през 2024 година. Използването на чужди граждани позволява на Кремъл да привлече допълнителен персонал за своите военни операции, въпреки нарастващите загуби, е заключението на британското разузнаване.

Миналата есен в Русия бе проведена частична мобилизация. В някои региони това решение на Кремъл предизвика протести, както и увеличаване на броя на палежите на т.нар. военкомати.