Министерството на външните работи на Румъния "категорично осъжда нападението на руските въоръжени сили срещу търговски кораб, превозващ зърно в Черно море". Букурещ съобщи това днес, 13 септември, отбелязвайки, че украинският кораб е бил атакуван в зоната на неговите икономически интереси, предава The Kyiv Independent.

Атаката срещу кораба бележи първия ракетен удар срещу цивилен кораб, превозващ зърно през Черно море от началото на пълномащабната инвазия, отбелязва изданието.

"Това събитие представлява безпрецедентна ескалация на действията на Руската федерация в незаконната и неоправдана война, която тя води срещу Украйна“, се казва в изявлението.

Съобщава се, че Русия е ударила турския търговски кораб Aya под флага на Сейнт Китс и Невис с крилата ракета Х-22 – изстреляна от руски самолет бомбардировач Ту-22М – около 23 часа. местно време на 11 септември в изключителната икономическа зона на Румъния.

Румънската брегова охрана уточни, че в нощта на 11 срещу 12 септември командирът на цивилен кораб под чужд флаг, намиращ се извън териториалните води на страната, но в изключителната икономическа зона на Румъния, на около 30 морски мили (около 55 км) от Сфинту-Георге, на курс от Черноморск (Украйна) до Истанбул (Турция), предава радио съобщение, че на борда на кораба е избухнала експлозия. Капитанът на кораба поиска да се промени маршрутът на плаване до Констанца, за да се оценят последствията. По предварителна информация няма пострадали.

След това към украинския кораб е изпратен кораб за морско наблюдение, изпълняващ патрулна мисия извън зоната на отговорност, за оказване на помощ при необходимост, в пряка координация с румънското военноморско ведомство.

Корабът, който превозваше 26 550 метрични тона зърно за Египет от украинското пристанище Черноморск, претърпя повреда в левия борд и трябваше да промени курса си към румънското пристанище Констанца. Екипажът не е пострадал.

"Това събитие представлява безпрецедентна ескалация на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна“, се казва в изявлението на министерството. "Умишленото нападение над товарен кораб е сериозно нарушение на международните хуманитарни правни норми, регулиращи воденето на война в морето“

Букурещ също осъди нарушенията на Русия на Хартата на ООН чрез "систематично и безотговорно бомбардиране на украинска инфраструктура и кораби за превоз на зърно“, добавяйки, че тези атаки "застрашават глобалната продоволствена сигурност“.

Въпреки че Букурещ заяви, че не вижда намерение зад руски дронове да се разбият на румънска територия, той представи руската атака срещу кораба като умишлена.

Румънските власти многократно са откривали останки от дронове на своя територия след масираните атаки на Русия срещу украинските дунавски пристанища, разположени в близост до румънската граница.

След като Русия се оттегли от споразумението за зърно миналата година, Украйна създаде свой собствен коридор за сигурност за транспортни кораби, който минава и през румънски териториални води.

На морския бряг на Румъния, както и в устието на река Дунав, военните редовно попадат морски мини, които се носят неконтролируемо, включително в курортната зона. Вече имаше инциденти с няколко взривени и детонирани цивилни кораба в близост до хотели с летовници.