Ясненското ракетно формирование на руските Ракетни войски със стратегическо назначение (РВСН) в Оренбургска област се превъоръжава с ракетен комплекс "Авангард“, съответното видео беше публикувано в петък от Министерството на отбраната на Русия, предава РИА Новости.

"В района на Оренбург продължава работата по преоборудването на Ясненското ракетно съединение с ракетната система със силозно базиране "Авангард". Междуконтиненталната балистична ракета се зарежда в силозна установка с помощта на специална транспортно-зареждаща единица. Най-сложните технологични операции продължават няколко часа“, се казва в описанието на видеото.

От ведомството уточниха, че инфраструктурата на позиционния район е подготвена за поставяне на бойно дежурство на следващия ракетен полк. Това са структури за подготовка на дежурства, изпълнение на бойно дежурство и почивка на личния състав.

"Изпълнението на планираните за 2023 г. мерки за превъоръжаване на стратегическите ракетни сили с ракетна система с хиперзвуков блок ще повиши бойните способности на стратегическите ядрени сили на нашата страна“, добавят от ведомството.