От месеци насам Русия внася безпилотни летателни апарати от Китай, които са предназначени за използване в бойните действия в Украйна, показва журналистическо разследване на японския вестник Nikkei Asia.

Според доклада в периода между декември 2022 г. и април 2023 г. руски компании са внесли най-малко 37 китайски дрона на стойност близо 100 000 евро. Като цел за износа в митническите документи е била посочвана "специалната военна операция“ в Украйна. Изданието допуска, че дроновете са използвани от руската армия за събиране на разузнавателна информация в зоната на военните действия.

Китайското държавно-партийно ръководство също избягва думата "война“ и до този момент не е осъдила действията на Русия в Украйна. Тъкмо обратното: от началото на войната правителството в Пекин значително разшири отношенията си с Москва. Търговията между двете страни процъфтява.

В миналото китайските власти многократно са отричали, че доставят на Русия оръжия за войната в Украйна. През април говорител на Министерството на търговията в Пекин увери, че Китай работи за предотвратяване на използването на всички видове дронове във военни зони. Но Nikkei Asia твърди, че Китай е изнесъл най-малко 30 000 дрона за Русия от март 2022 г. до май тази година.