Правителството в Москва актуализира списъка на държави, които извършват неприятелски действия срещу руски дипломатически и консулски представителства в чужбина, като добави в него Кралство Норвегия, съобщава вестник "Коммерсант“.

В официалното съобщение се пояснява, че този списък определя броя на лицата, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическата мисия може да сключва трудови договори. Норвегия има ограничение от 27 души.

Списъкът бе създаден през май 2021 г. Тогава той включваше САЩ и Чешката република. През юли 2022 г. бе разширен с дипломатическите мисии на Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия. "Списъкът, одобрен от правителството, не е окончателен и предвид продължаващите враждебни действия на чужди държави, насочени срещу руски мисии в чужбина, той може да се разшири“, се казва в изявление на правителството в Москва.

Руските власти поддържат два списъка с "неприятелски“ страни. Първият, създаден през 2021 г. и сега включва Норвегия, засяга ограниченията върху работата на посолствата. Вторият списък е съставен след реакцията на Запада на войната в Украйна. Отнася се за финансови въпроси. Норвегия бе добавена към този списък заедно с десетки други страни през март 2022 г.

През април 2023 г. норвежкото външно министерство обяви експулсирането на 15 руски дипломати от страната. Осло ги определи като шпиони. В отговор Руската федерация изгони десет норвежки дипломати. Също на 9 май Норвегия отказа на руското генерално консулство в Баренцбург на Свалбард съвместно посещение на мемориала на съветските моряци.