Говорителят на корпорацията Meta Анди Стоун е обявен за издирване от руското Министерство на вътрешните работи, съобщиха ТАСС и Reuters.

"Стоун Анди Марк се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация", се посочва в съобщение на руското Министерство на вътрешните работи. Причината, за която се издирва Анди Стоун, не е отбелязана.

През март 2022 г. Руският следствен комитет образува наказателно дело за призиви за насилие и убийство срещу руснаци във връзка с действията на служители на Meta. След това отделът отбеляза, че прессекретарят на компанията Анди Стоун обяви в социалните медии, че Meta временно е премахнала забраната за призиви към насилие срещу руската армия на своите платформи, наричайки това "форма на политическо изразяване". Тези действия съдържат признаци на престъпления, предвидени в членове 280, 205.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Публични призиви за екстремистка дейност", "Насърчаване на терористична дейност"). Следственият комитет отбеляза, че в рамките на наказателното дело се провеждат необходимите следствени действия, насочени към даване на правна оценка на действията на Анди Стоун и други служители на американската корпорация.