В Русия се опитват да вербуват ветерани от ЧВК "Вагнер“ да се върнат на бойното поле в Украйна, съобщава американският вестник The New York Times.

На фона на опитите на Кремъл да избегне обявяването на нова мобилизация и да спаси част от бойния потенциал на наемниците след смърта на основателя на компанията Евгений Пригожин, руските военни полагат значителни усилия за наемането на ветерани от "Вагнер“.

По данни на редакцията четирима бивши руски затворници, воювали заедно с "вагнеровците“ в Източна Украйна, твърдят, че през последните седмици са получили обаждания и съобщения с предложения за нови военни договори. Подобни доклади има и от редица руски военни блогъри, отбелязва изданието.

Освен това трима бивши бойци на комапнията уверяват, че са били специално призовани да се присъединят към руската гвардия.

"Вагнер“ официално стана част от Росгвардия, но цялата структура, методи на работа и командири остават същите", цитира NYT текста на писмо, изпратено до редакцията от бивш член на компанията.

В същото време изданието подчертава, че автентичността на текста не може да бъде проверена.