Руските разузнавателни служби са създали мрежа от аматьори за операции, включващи саботаж в Полша, съобщава американският вестник The Washington Post.

Изданието отбелязва, че по-рано тази година в редица полски уебсайтове са започнали да се появяват "загадъчни обяви за работа“, задачите на която включвали раздаване на рекламни материали или поставяне на плакати на обществени места. Предлаганото заплащане било "мизерно“.

Кандидатите за позицията скоро разбирали, че има уловка: свободните работни места включвали разпространяване на проруска пропаганда от името на анонимен работодател. За онези, които така или иначе се съгласили да изпълнят задачата, работата придобила по-зловещ обрат.

Според полски следователи, в продължение на няколко седмици "новобранците“ са били инструктирани да разучават морските пристанища на Полша, да поставят камери по железопътни линии, както и да скриват проследяващи устройства във военни доставки.

През март наемниците получили стряскащи заповеди да дерайлират влакове, натоварени с оръжия за Украйна.

Сега полските власти смятат, че мистериозният работодател е бил всъщност военното разузнаване (ГРУ) на Москва и че осуетената операция е представлявала най-сериозната руска заплаха за територията на НАТО след началото на войната Украйна миналата година.

Целта на Русия е била да прекъсне веригата за оръжейни доставки през Полша, която осигурява над 80% от военното оборудване, което тече към Украйна - огромен поток, който промени хода на войната и който Русия изглеждаше безпомощна да прекъсне, уверени са събеседници на изданието.