Руската армия е вдигнала във въздуха изтребител Су-30 заради американски разузнавателен дрон, забелязан над акваторията на Черно море, съобщава германският вестник Die Zeit, като уточнява, че събитията са се случили в неделя.

От Министерството на отбраната на Руската федерация информираха, че системите за въздушно наблюдение са засекли цел, движеща се към въздушно пространство на страната. Тогава е взето решение за изпращането на самолет Су-30, който да "идентифицира летящия обект и да предотврати нарушаването на границата“. Според руското военно ръководство дронът MQ-9A Reaper след това се е отклонил от курса, а изтребителят се е върнал в базата си.

Вашингтон не е коментирал информацията. При предишни инциденти в Черно може САЩ обикновено заявяваха, че техните разузнавателни дронове летят законно в международното въздушно пространство. През март американски военен дрон се сблъска с руски изтребител в международното въздушно пространство над Черно море. САЩ обвиниха руснаците в "небезопасни и непрофесионални“ действия.