Москва е задействала изтребител МиГ-31, за да пресрещне патрулен самолет P-8A Poseidon на ВМС на САЩ, който се е приближавал към въздушното ѝ пространство над Баренцово море, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Руското оборудване за контрол на въздушното пространство над Баренцово море засече въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Руската федерация", е посочило руското ведомство в публикация в Telegram.

"За да се идентифицира въздушната цел и да се предотврати нарушаването на държавната граница на Руската федерация, във въздуха беше вдигнат изтребител МиГ-31 от дежурните сили за противовъздушна отбрана на Северния флот."

Когато руският изтребител се приближил, американският самолет "направил обратен завой" и не е пресякъл границата, се допълва в съобщението.

"Полетът на руския изтребител беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се пресичат въздушни маршрути или опасно да се приближава самолет на чужда държава", завършва съобщението.