Изтребители МиГ-29 и МиГ-31 от Въздушнокосмическите сили на Руската федерация са попречиха на два стратегически бомбардировача B-52N на ВВС на САЩ да нарушат държавна граница, предава ТАСС, като се позовава на Министерството на отбраната в Москва.

"На 21 юли тази година руските средства за контрол на въздушното пространство над Баренцово море засякоха групова въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация. За идентифициране на въздушната цел и предотвратяване на нарушение на държавната граница на Руската федерация, МиГ-29 и изтребители МиГ-31 бяха изведени от състава на дежурните сили на ПВО. Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушната цел като двойка стратегически бомбардировачи B-52N на ВВС на САЩ“, отбелязват от ведомството.

Министерството на отбраната в Москва уточни, че "при приближаването на руски изтребители американските стратегически бомбардировачи направиха завой от държавната граница на Руската федерация... Руските самолети се завърнаха благополучно на летищата си за базиране, не бе допуснато нарушение на държавната граница на Руската федерация“, уверяват още от министерството.

Военното ведомство подчертава, че полетът на руските изтребители е "извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води при спазване на мерките за безопасност“.