Командването на Въоръжените сили на Украйна в момента не е в състояние да стабилизира ситуацията на Авдеевското направление, пише "Рибар“. Кризата, започнала по време на бягството на част в района на Очеретино, е позволило на руските войски да създадат клин в отбранителната линия на украинските формирования.

В бъдеще руснаците визират да се установи огневи контрол върху част от магистрала Н-32, през която се снабдяват едновременно няколко украински групи в различни сектори на фронта.

Според данните на Telegram канала, на Авдеевското направление руските въоръжени сили надграждат постигнатите по-рано успехи в няколко сектора на фронта едновременно. Украинските сили правят опити да стабилизират ситуацията, "но безуспешно“.

Близо до Новоалександровка руските войски почти са излезли на източните покрайнини на Лозовацки. Превземането на селото и околните хълмове ще им позволи както да напреднат както на северозапад към Воздвиженка и Тимофеевка, така и да подпомогнат напредването на друга група по железопътната линия на юг към Прогрес.

След превземането на Сокол и консолидирането в източните покрайнини на Евгениевка, щурмова авиация на руските въоръжени сили напредва към центъра на селото. Съседният Восход се намира в "сивата зона“; руските войски тук действат на базата на заетите преди това източни покрайнини.

След загубата на населените места украинските въоръжени сили, лишени от други силни отбранителни позиции, ще изпитат известни трудности при удържането на източния бряг на река Волча, прогнозират от "Рибар“.

На юг руските въоръжени сили, в серия от атаки с подкрепата на бронирани превозни средства и БПЛА, са установили пълен контрол над крепостта "Пясъчен часовник“. Тази позиция прикрива подстъпите към Новоселовка Първа от север, което затруднява настъпателните действия на руските части в района.

Сега въоръжените сили на РФ могат да започнат атаката на самата Новоселовка Първа, загубата на която се очаква да създаде криза в отбранителната линия на въоръжените сили Новоселовка Первая – Яснобродовка.