Долната камара на руския парламент гласува във вторник за повишаване на максималната възраст на наборната служба до 30 години от 27, увеличавайки броя на младите мъже, подлежащи на една година задължителна военна служба във всеки един момент, пише Reuters.

Миналата година Русия обяви план за увеличаване на своя професионален и наборен военен персонал с повече от 30% до 1,5 милиона.

Новото законодателство, което влиза в сила на 1 януари, означава, че мъжете ще трябва да преминат една година военна служба или еквивалентно обучение на възраст между 18 и 30 години, а не между 18 и 27 години, както сега.

Законът също така забранява на мъжете да напускат Русия от деня, в който бъдат извикани в наборната служба. През април беше приет закон, позволяващ призовките за наборна служба да се връчват онлайн вместо лично.

Наборниците не могат законно да бъдат изпратени да се бият извън Русия и на теория бяха освободени от ограничена мобилизация миналата есен, която събра най-малко 300 000 мъже с предишно военно обучение да се бият в Украйна - въпреки че някои наборници бяха изпратени на фронта по погрешка.

Въпреки това Русия едностранно обяви четири украински региона за свои миналия септември, в ход, който не беше признат в международен план, подхранвайки опасенията, че наборниците  могат законно да бъдат изпратени в битка.

Отделно, законът, приет във вторник, дава на руските губернатори правомощието да създават регионални паравоенни части по време на периоди на мобилизация или военно положение.

Тези части ще бъдат финансирани и въоръжени от държавата и ще имат право да свалят дронове, да се борят с вражески диверсионни групи и да провеждат контратерористични операции.

Андрей Картаполов, бивш генерал, който председателства комисията по отбрана на долната камара, Държавната дума, поясни, че промените ще формализират създаването на милиции.

Темата придоби значение след неуспешния въоръжен бунт миналия месец от наемните сили на Вагнер на Евгений Пригожин, които до голяма степен се финансират от държавата, но се бият в Украйна като формирование с широка автономия.

"Народната милиция - как ще действа, от кого ще се състои... това е абсолютно ясно и разбираемо", заяви Картаполов пред депутатите.