Руските войски са унищожили взвод от танкове  Leopard 2А6, произведени в Германия, предадени на украинските въоръжени сили, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

"В района на село Терни беше разкрита подготовката на бойци от украинските въоръжени сили за извършване на нападение срещу позициите на руските войски с участието на брониран взвод на танкове Leopard 2. Руски военнослужещ , използвайки високоточни боеприпаси, унищожи бронирания взвод на украинските въоръжени сили“, се казва в съобщение на ведомството.

Руското министерство на отбраната публикува кадри от унищожаването на танковете. На тях руските въоръжени сили удариха три Leopard-2A6 с характерна допълнителна защита на кулата, използвайки няколко боеприпаса, включително с помощта на безпилотни самолети-камикадзе "Ланцет“.

Според анализа на ситуацията на "Рибар“, ударени са 2, а не 3, танка. Очевидно бронираните машини са попаднали на мини и са били изоставени от екипажите си. А операторите на "Ланцет“ традиционно са довършили машините.

Съдейки по видеото, в резултат на няколко удара в корпуса е възникнал пожар. Липсата на ярки кадри на детонация обаче не означава, че бронята никога не е била пробита.

По-рано вече се появиха кадри, когато точен удар от дрон направи възможно напълно унищожаването на бойното отделение на Leopard, въпреки че външно танкът изглеждаше непокътнат.

Както отбелязват от Telegram канала, през последните месеци Леопардите все повече участват във военните действия в района край Кременная. Още през септември руските въоръжени сили успяха да извадят от строя първите танкове от този тип южно от Стелмаховка.