През нощта на 19 юли Русия е нанесла удари с ракети и дронове по терминали за зърно в украинските пристанища Одеса и Черноморск, в резултат на което е била повредена инфраструктурата на търговците.

Това съобщи вицепремиерът по възстановяването - министър на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, цитиран от "Украинская правда“.

"Русия продължава да тероризира света дори след напускането на Зърнената инициатива. Атакувани са зърнени терминали и пристанищна инфраструктура в пристанищата на Одеса и Черноморск“, написа министърът.

Кубраков уточни, че е пострадала зърнената инфраструктура на международни и украински търговци и превозвачи, като Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Също така предната вечер пристанищната инфраструктура, участваща в работата на зърнения коридор, беше атакувана и бяха повредени резервоарите и кейовете на пристанището в Одеса.

"Атаката срещу зърнените терминали е акт на агресия срещу света. Целта на руските терористи е да унищожат всякакви пътища за доставка на зърно за световните пазари. Терористична държава е във война не само с Украйна, но и с населението на Африка и Азия, за които това зърно е въпрос на оцеляване. Зърното и пристанищната инфраструктура трябва да бъдат защитени от света. Това е гаранция преди всичко за продоволствената сигурност на света“, заключи той.

В хода на руска нощна атака в Одеска област бяха нанесени ракетни удари на територията на пристанището на Одеса, както и това на Черноморск.

Ударите може да са свързани с излизането на Русия от "зърнената сделка“ с Украйна, Турция и ООН, според която се осигуряваше коридор за износ на украински хранителни продукти през Черно море. В Киев обявиха, че сондират варианти за промяна на маршрута на зърното през териториалните води на България и Румъния, но тези планове могат да бъдат осуетени, ако руснаците успеят да унищожат пристанищната инфраструктура на украинските черноморски портове.

На снимката се виждат последствията от попадението на един от руските снаряди в пристанището на Одеса.