За втора поредна нощ руските сили нанесоха масивна въздушна атака срещу пристанищния град Одеса, която местните власти определиха като "адска“, но обещаваха да продължат работата по износа на зърно, предава Reuters.

Атаката е била "много мощна, наистина масивна“, увери говорителят на Одеската военна администрация в Одеса Сергий Братчук в съобщение в канала си в Telegram.

"Беше адска нощ“, заключи Братчук и добави, че подробности за щетите и жертвите ще бъдат оповестени на по-късен етап.

Атаките срещу Одеса, едно от основните пристанища на Украйна за износ на зърно, последваха обещанието на Русия за ответни действия след поредицата от взривове на Кримския мост в понеделник.

Малко след като мостът бе ударен в понеделник, Москва се оттегли от зърнената сделка, която позволяваше безопасен износ на селскостопанска продукция от Украйна -  ход, който според ООН рискува да отприщи глад по света.

"(Те) се опитват да изплашат целия свят, особено онези, които искат да работят за зърнения коридор... Украйна, Турция и ООН“, коментира Братчук.

След полунощ в по-голямата част от Украйна бе в сила предупреждение за въздушни удари.

"Тежка нощ на въздушни атаки за цяла Украйна, особено на юг, в Одеса“, написа в канала си в Telegram Сергей Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев.