Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна коментираха съобщенията в руските медии, че са прехванати и свалени западни изтребители F-16 в Украйна, предаде Украинская правда.

Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат е съобщил, че е публикувана информация за свалени 4 самолета F-16.  "Мисля, че до края на деня ще има още съобщения за "свалени" F-16. И до края на годината те ще завършат този тежък въпрос с вероятно поне две ескадрили", е коментирал Игнат.

В същото време той е отбелязал, че "руснаците всъщност са доволни от подобни доклади. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, пет украински самолета са унищожени за ден".

"Е, вече има мемета за това как F-16 се намират в Украйна. Хората искат да вярват, че са в Украйна. Е, врагът повярва и врагът ги "унищожава", се е пошегувал  говорителят на ВВС на Украйна.

На 22 декември Нидерландия започна подготовката за прехвърлянето на първите осемнадесет изтребителя F-16 в Украйна. Според премиера Марк Рюте "осигуряването на F-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа за Украйна“, но Украйна най-вероятно ще получи първата партида изтребители F-16 в края на 2023 г.