Русия внезапно е разположила най-малко четири самолета МиГ-31 на летище Белбек (в Крим). Както показват сателитни снимки, те стоят на открити стоянки, покрити с бариери, за да се намали възможното разпръскване на отломки в случай на "удар“.

Както съобщава украинското издание Defense Express, внезапната поява на МиГ-31 в Белбек напълно корелира с намерението на Руската федерация да започне патрулиране на самолети с хиперзвукови ракети "Кинжал“ над Черно море. Но от друга страна, тези сателитни снимки не дават ясна представа каква точно модификация е разположена в Крим.

"Тъй като тук може да става дума и за МиГ-31К, реалният носител на ракетите "Кинжал". И по този начин Белбек може да бъде нова платформа или за извършване на демонстративни полети, които могат да бъдат придружени от тревога на цялата територия на Украйна“, пише изданието.

В Крим обаче може да е била предислоцирана модификация на МиГ-31БМ - прехващач, който може да използва ракети въздух-въздух от типа Р-37М с обсег на изстрелване около 200 километра. Тези самолети могат да имат малко по-различна задача - да предотвратяват ракетни атаки на украинските сили срещу военни обекти в Крим, използвайки дозвукови крилати ракети от типа "Нептун", Storm Shadow и SCALP-EG.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че изтребители МиГ-31, които носят ракети "Кинжал", ще патрулират в Черно море.

Ръководителят на координационния пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк заяви, че тези думи на Путин означават по-голям натиск върху населението на южните райони и опит да се сплашат хората. Тя отбеляза, че в случай на излитане на МиГ-31К тревогата се обявява в цялата страна, така че "от коя точка ще започнат атака не е толкова важно“.