В бъдеще на базата на ракетите "Смерч“ и "Торнадо-С“ могат да бъдат създадени роботизирани реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Това разкри пред ТАСС Бехан Оздоев, индустриален директор на комплекса за конвенционални оръжия, боеприпаси и специална химия на руската държавна корпорация "Ростех“.

"Днес ние сме в състояние да създадем най-добрите оръжия в света, в това число "Смерч“ и неговите модификации. По отношение на бойната мощ, надеждността и много други характеристики тази система и нейните модификации нямат равни. Техният потенциал за модернизация не е изчерпан , В бъдеще, на базата на "Смерч" и "Торнадо-С", като се вземе предвид опитът от СВО, може да се създаде ново поколение РСЗО, включително роботизирани.Това означава, че потомците на "Смерч" с калибър 300 мм ще останат най-мощните РСЗО на руската армия“, отбеляза той.

"Торнадо-С" е дълбоко модернизирана версия на РСЗО "Смерч“. Подобренията засегнаха боеприпаси, комуникации и контролно оборудване. В резултат на това разработчиците успяха значително да увеличат обхвата на стрелба, точността и огневата мощ на този тип РСЗО.

Подобно на своя предшественик, "Торнадо-С“ има 12 направляващи за 300 мм ракети. В същото време системата е способна да поразява цели на значително по-голям обсег от Смерч: 120 км срещу 70-90 км.

"Торнадо-С" е предназначен за унищожаване на отделни и площатдни цели. Използва се както в защита, така и в нападение. Всеки боеприпас на тази РСЗО може да получи индивидуална мисия за полет и да използва възможностите на навигационната система ГЛОНАСС.