Поради успешните атаки на украински военноморски дронове, Русия планира да построи малки ракетни кораби за руския флот с подобрена защита на машинното отделение, за да се противопостави на тези апарати, съобщава Defense Express.

Отбелязва се, че руските медии цитират думите на генералната корабостроителна корпорация "Ак Барс" Рента Мистахов и заявяват, че Руската федерация ще осигури "допълнителна защита" на ракетните корвети. Те също така отбелязаха, че украинските лодки камикадзе се прицелват предимно към машинното отделение, за да обездвижат целта и да я направят възможно най-уязвима.

"Тук си струва да се подчертае, че до този момент няма данни за наличието на поне някаква защита на машинните отделения на руските ракетни корвети от каквито и да било модели, например носителите "Калибър“ от проекти 21631 Буян-М и 22800 Каракурт. "Възможно е дори конструктивните решения, заложени в тези кораби, да не предоставят много "пространство за маневриране“, а думите за "допълнителна защита“ от военноморските дронове на украинските въоръжени сили да останат на ниво декларации“, се казва в материала.

В същото време експертите отбелязват, че ударите на украинските военноморски дронове водят до пробиви както под, така и над водолинията. Поради това руснаците едва ли ще могат да минат само с "противоторпедна защита“, която трябва да укрепи подводната част на корпусите на корветите.

"Разбира се, тук можете да се шегувате, че руснаците могат просто да заваряват "барбекюта“ или решетки против дронове върху своите ракетни корвети, но отделна ирония на историята е, че военноморската история всъщност вече познава подобен формат на защита, само че се нарича "противоторпедни мрежи“, отбелязва изданието.

В същото време Defense Express смята, че ако Русия предприеме тази стъпка, това ще доведе до намаляване на маневреността на корабите в открито море.