Руският завод "Омсктрансмаш" патентова разработка под индекса ТОС-3 "Дракон", която всъщност може да се нарече огнехвъргачен танк. Засега тази разработка е формализирана само като търговска марка със схематично изображение, от което следва, че за своя ТОС-3 "Дракон" руският "Омсктрансмаш" иска да използва шасито от ТОС-1 "Солнцепек" и пускови установки от ТОС-2 "Тосочка“, пише украинското военно издание Defense Express.

Дори ако този проект все още съществува само на концептуален етап, заслужава да му се обърне внимание, поне в смисъл, че по този начин руснаците се опитват да решат основния проблем на своя ТОС-1 "Солнцепек".

Както показа практиката на бойните действия, декларираният обсег на стрелба от 6 до 10 километра е именно основният проблем за ТОС-. Защото се оказва, че поради този параметър руските машини трябва да влязат в обсега на украинските ударни БПЛА, което след това води до факта, че FPV дрон само за 500 долара разбива цялата руска концепция за използване на самоходни огнехвъргачки.

Въпреки това ТОС-1 "Солнцепек“ има добра проходимост поради използването на танково шаси.

На свой ред руската ТОС-2 "Тосочка“ има деклариран обсег на стрелба от 15 километра до 24 километра (според различни източници) и тази характеристика позволява на тази самоходна огнехвъргачка да стои по-далеч от възможната зона на поражение. В момента от открити източници има само един потвърден случай на използване на руската ТОС-2 "Тосочка“ в битки през януари 2024 г.

Самите руснаци все още не са потвърдили колко време ще отнеме "въплъщението в метал" на самоходната огнехвъргачка. Самата концепция на тази машина обаче вече заслужава отделен анализ.