Руските войски натрупват сили за засилване на атаките срещу инфраструктурата и крайбрежната зона на Украйна. Това заяви говорителят на Южното командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Наталия Гуменюк, цитирана от РБК-Украйна.

"Врагът натрупва сили за засилване на атаките срещу нашата инфраструктура, крайбрежната зона и т.н. От радиопрехващанията чуваме, че окупаторите предупреждават цивилни кораби в морето, че е невъзможно да се придвижат към украинските пристанища“, казва Гуменюк.

Тя добави още, че мощна буря през последните дни е донесла много мини, за които твърди, че са руски, по украинското черноморско крайбрежие.

"През последните два дни край нашето крайбрежие бяха взривени повече от 10 вражески мини. Само две от тях бяха унищожени контролирано. Поради факта, че украинците имат ограничен достъп до брега, никой не е пострадал“, заяви говорителят.

Припомняме, че през последните няколко седмици руснаците обстрелват интензивно с ракети и дронове пристанищната инфраструктура на Украйна, както и обекти в други райони на страната.

Както отбеляза министърът на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, в резултат на руския обстрел в южната част на страната вече са повредени и частично унищожени 26 съоръжения на пристанищната инфраструктура и пет граждански кораба.