Русия ще построи нова постоянна военноморска база на черноморското крайбрежие в отцепилата се грузинска област Абхазия, съобщи нейният лидер, цитиран в четвъртък от вестник "Известия", ден след срещата си с президента Владимир Путин, пише Reuters.

Черноморският флот на Русия, базиран в Севастопол на полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., многократно стана обект на удари от украинските сили след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Аслан Бжания, президентът на руския протекторат в Абхазия, заяви, че е подписано споразумение за постоянна военноморска база в района на Очамчира.

"Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна база на руския флот в района на Очамчира“, заяви Бжания за "Известия“.

"Всичко това е насочено към повишаване нивото на отбранителната способност както на Русия, така и на Абхазия и този вид взаимодействие ще продължи“, отбеляза още той. "Има и неща, за които не мога да говоря“.

Попитан за доклада, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни въпроси са от компетентността на министерството на отбраната и не направи повече коментар. Подкрепяните от Русия абхазки власти не отговориха на искане за коментар.

Русия призна Абхазия и друг отцепил се регион Южна Осетия за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война, която приключи на 12 август 2008 г., припомня Reuters.

Западът обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, а когато през 2009 г. се заговори за руска база в Очамчира, военният съюз на НАТО изрази загриженост.

По-голямата част от света признава Абхазия за част от Грузия. Освен Русия, само Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия са признали Абхазия за независима.

Новината за руската база в Очамчира, където Съветският съюз имаше военноморска база, може да означава, че Русия търси алтернативи на Севастопол, като същевременно разширява военното си присъствие по крайбрежието на Черно море към Турция, отбелязва агенцията.

Wall Street Journal съобщи, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от основната си база в Крим поради украинските атаки.

На срещата си с Бжания в сряда Путин не коментира военноморската база. Но абхазкият президент подчерта, че иска да участва в "интеграционните процеси, инициирани от руската страна".