Русия изпрати писмо до Международната морска организация (IMO), в което предупреждава, че оттегля издадените по-рано гаранции за безопасност на корабоплаването с приключването на сделката за зърно, съобщава Reuters.

"Гаранциите за безопасност на корабоплаването, издадени от руската страна, ще бъдат оттеглени <...> ще бъдат предприети необходимите действия и мерки за реагиране за неутрализиране на заплахите, произтичащи от киевския режим в този район, предвид продължаващите въоръжени провокации и опити за нападение на руски военни и граждански обекти“, се посочва в документ на агенцията, цитиран от РИА Новости.

Русия уведоми Турция, Украйна и ООН, че възразява срещу удължаването на зарнената сделка. Това означава, че морският хуманитарен коридор в Северозападно Черно море се ограничава и се възстановява временно опасният за корабоплаването режим. Така без участието на Русия Черноморската зърнена инициатива се прекратява от 18 юли", се допълва в изявлението.

Зърнената сделка, подписана на 22 юли 2022 г. от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, предвиждаше износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море и премахване на ограниченията върху износа на руски храни и торове към световните пазари.

"Руската страна искаше по това споразумение повторното свързване на Russian Agricultural Bank към SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части и възстановяване на работата на тръбопровода за амоняк Толиати - Одеса. Въпреки това Москва многократно е отбелязвала, че сделката не работи по отношение на Русия и украинското зърно се изпраща предимно в Европа , а не в нуждаещите се страни в Африка .

Президентът Владимир Путин нарече сделката еднопосочна игра, тъй като нищо не е направено за Русия. Въпреки това, както заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, Русия е готова незабавно да се върне към изпълнението на споразумението, веднага щом руската му част бъде завършена".