"Русия е готова да се върне към зърнената сделка, но за това западните страни трябва да изпълнят нейните седем изисквания". Това е заявил на заседание на Съвета за сигурност на ООН Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в световната организация, цитиран от ТАСС.

"Ние не сме против сделката за зърно като такава, особено като се има предвид нейното значение за световния пазар на храни, за много страни по света, и сме готови да разгледаме възможността за връщане към нея, но само при едно условие - ако всички договорени по-рано принципи за участие на Русия в тази сделка са напълно взети предвид и най-важното - изпълнени без изключение“, е допълнил той.

"Първото е реално, а не спекулативно оттегляне от санкциите на доставките на руско зърно и торове на световните пазари Второ, трябва да бъдат премахнати всички пречки за руските банки и финансови институции, които обслужват доставките на храни и торове. Това включва незабавното им свързване с международната банкова система за сетълмент SWIFT. Някакви нови обещания и идеи в това отношение няма да ни устройват, нужно е само изпълнението на тези условия".

"Включително - трябва да се възстанови работата на амонякопровода Толиати - Одеса. Шесто, руските активи, свързани със селскостопанския сектор, трябва да бъдат деблокирани“.

"Накрая, седмото е възстановяването на първоначалния хуманитарен характер на зърнената сделка. Тя трябва да работи в интерес на нуждаещите се страни, а не да прави богатите страни още по-богати. Веднага щом всички тези условия бъдат изпълнени, веднага ще се върнем към зърнената сделка. Именно тяхното изпълнение ще бъде приносът на западните държави за осигуряване на международната продоволствена сигурност", е обобщил Полянски.