Харков и областта ще бъдат окупирани, за да се гарантира сигурността на Русия, но е рано да се говори за срокове, заяви в интервю пред РИА Новости ръководителят на руската окупационна администрация на региона Виталий Ганчев.

"Никога не давам фалшиви обещания и не мога да направя това, така че няма да дам времева рамка, но съм почти сигурен, че достатъчно скоро земята ни ще бъде освободена от укронацистите“, заяви събеседникът на агенцията.

Всички процеси, които протичат на територията на Харковска област, са насочени към създаване на санитарна зона, която да гарантира сигурността на руските региони, граничещи с територията на Украйна, отбеляза Ганчев.

"Това определено е обусловено със сигурност от освобождаването на територията поне на Харковска област“, ​​добави той.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е принудена да изтласка фронтовата линия в района на Харков, за да намали броя на атаките срещу Белгород и други населени места.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков създаването на буферна зона ще продължи, докато руските региони не бъдат защитени от обстрел от украинската армия.