Американското разузнаване твърди, че Русия може да предприеме много сериозни мерки в отговор на евентуално разрешение Киев да нанесе удари дълбоко в руска територия. Това пише The New York Times, позовавайки се на източници. Разузнавателните служби смятат, че това решение заплашва "потенциално смъртоносни атаки срещу американски и европейски военни бази“, без да промени ситуацията на украинските въоръжени сили към по-добро. По-рано Кремъл предупреди, че подобно решение ще промени самата природа на конфликта и ще направи НАТО пряк участник в него.

 "Американските разузнавателни агенции смятат, че Русия може да отвърне по-силно – вероятно със смъртоносна сила – срещу Съединените щати и техните коалиционни партньори, ако те се съгласят да дадат на украинците разрешение да използват американски, британски и френски ракети с голям обсег, за да нанесат дълбоки удари в Русия“ пише NYT.

Също така, според оценките на разузнаването, полезността на ракетите с голям обсег за украинските въоръжени сили е значително надценена, тъй като в момента украинците разполагат с ограничен брой от тези оръжия. Освен това не е известно колко още единици такова оръжие западните съюзници ще могат да предоставят на Киев. Според официални лица Пентагонът не може да предостави на Украйна повече от тези ракети, тъй като самите Съединени щати имат "ограничени доставки“ и искат "да имат резерв за собствените си потенциални военни нужди“

Така, според разузнаването, това решение няма да повлияе по никакъв начин на развитието на конфликта за Киев.

"В оценките си разузнавателните служби на САЩ изразяват съмнение, че дори ако на украинците бъде позволено да използват ракети с голям обсег, те ще бъдат достатъчно, за да променят радикално хода на конфликта“, отбелязва изданието.

Освен това, според източници, след първите удари руските войски вероятно ще преместят складове за боеприпаси, командни пунктове, военно оборудване и други важни елементи извън обсега на ракетите.

В заключение събеседниците на вестника казват, че все още не е ясно какво решение ще вземе президентът на САЩ Джо Байдън по този въпрос.

Припомняме, че преди вчерашното посещение на Володимир Зеленски Белият дом съобщи, че не се очаква промяна в подхода на САЩ към забраната украинските въоръжени сили да нанасят удари дълбоко в Русия. "Не очаквам да има нови съобщения за тези конкретни действия“, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер по време на брифинг.

По-рано Владимир Путин предупреди, че ако страните от НАТО дадат разрешение на Украйна да удари Русия с далекобойни оръжия, това ще промени самата природа на конфликта. Както обясни руският лидер, украинските въоръжени сили не са в състояние да нанасят удари със западно далекобойно оръжие, тъй като това могат да правят само представители на армиите на САЩ и ЕС и това ще ги направи директни участници във военните действия.