Руските сили вероятно се опитват да поемат отново инициативата в Украйна, като предприемат множество едновременни настъпателни операции на изток. Остава обаче неясно дали силите на Москва ще успеят да изпълнят плановете си, тъй като Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да оказват натиск върху критичните сектори на фронта. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Няколко украински официални лица отбелязаха, че ситуацията по фронтовата линия е трудна, но увериха, че ВСУ държат контрол над бойното пространство.

В рамките на разговор с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун главнокомандващият ВСУ генерал Валери Залужни поясни, че  най-интензивни са боевете на Авдеевското, Купянското и Мариинското направление, но отбеляза, че украинските войски продължават настъпателни операции в няколко сектора на фронта.

Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски подчерта, че руските сили водят едновременни настъпателни действия на няколко направления и се опитват по-специално да възобновят инициативата северно и южно от Бахмут.

Държавният глава на Украйна Владимир Зеленски заяви, че ВСУ съобщават за засилен руски обстрел на Купянско, Авдеевското и Донецкото направление.

"Изявленията на украински официални лица относно текущото темпо на руските операции на фронтовата линия са в съответствие с оценката на ISW за текущите руски настъпателни операции, по-специално на Купянско, Бахмутско и Авдеевско направление“, отбелязват анализаторите.

ISW добавя, че руските сили вероятно ще имат трудности при пълното възобновяване на инициативата на театъра, докато украинските сили продължават собствените си настъпателни операции и постигат успехи на тактическо ниво по фронта, особено в западната област Запорожие и по източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Руските военни командири ще трябва да решат дали да задържат определени формирования на определени части от фронта, за да се защитават срещу продължаващите украински настъпателни операции, или да ги преразположат, за да подкрепят настъпателни операции другаде, които вероятно ще завършат без подкрепления.

"Тези решения вероятно ще попречат на способността на Русия да възобнови напълно инициативата през следващите седмици“, обобщават експертите на ISW.