Русия е против "форсирането“ на процеса на ядрено разоръжаване и смята подобни идеи за нереалистични. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин, говорейки на срещата на високо равнище Future Summit в централата на ООН, предава ТАСС.

"Ние се противопоставяме на форсираното ядрено разоръжаване на фона на пренебрегването на принципа на равна и неделима сигурност, подобни идеи са откровено нереалистични, ако не и разрушителни, по природа“, подчерта дипломатът.

Вершинин отбеляза, че Русия, "подобно на редица държави, провеждащи суверенна външна политика“, не може да подкрепи укрепването на ролята на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, "която е известна с пристрастия и угодничество на западните интереси“. "Глобалният цифров договор също съдържа сериозен недостатък, в който се говори за опит за приравняване на неправителствени участници с държави при вземането на решения по международния технологичен дневен ред, както и за създаване на допълнителни механизми за преглед по този път с неясни мандати“, допълни той.

Въпреки това, според Вершинин, приетите на срещата документи все още съдържат някои идеи, които отговарят на очакванията на мнозинството в света. "Те включват реформа на глобалната финансова архитектура, разширяване на достъпа до технологии и преодоляване на цифровото разделение за постигане на целите за устойчиво развитие“, заключи той.

"Като се има предвид тази позиция, ние подчертаваме, че заключителните документи на срещата на върха не налагат никакви задължения относно разпоредби, по които няма консенсус, те не могат да бъдат автоматично прехвърлени към други документи на ООН, тъй като изискват допълнително внимателно разглеждане и съгласуване с участието на всички държави-членки при стриктно зачитане на техните подходи и опасения“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

По-рано страните членки на Общото събрание на ООН приеха ключовия документ на срещата на върха за бъдещето – т.нар. Пакт за бъдещето, въпреки възраженията на редица държави, включително Русия.

Срещата на върха за бъдещето се провежда от 22 до 23 септември в централата на ООН в Ню Йорк преди общия политически дебат на 79-ата сесия на Общото събрание. Основната цел е да се обсъдят глобалните предизвикателства и да се разработят колективни решения от световни лидери, експерти и гражданско общество. В нея не участват постоянните членове на Съвета за сигурност на ниво държавни и правителствени ръководители.