Сателитни снимки показват, че Русия вече рисува силуетите на стратегическите бомбардировачи Ту-95 в паркинг-отсечките в главната си база за бомбардировачи - военновъздушната база "Енгелс", известна още като "Енгелс-2", пише The War Zone.

През последната година базата е многократно атакувана и тъй като възможностите на Украйна за автономни оръжия бързо се развиват, нарастват и нейните способности да нанася удари дълбоко в Русия, използвайки местни екипи за диверсии и атаки с дронове.

Получените от The War Zone сателитни снимки на Planet Labs, направени на 29 септември, показват двуизмерните примамки, поставени на асфалта на "Енгелс",  почти пълно копие  на характерната планова форма на четиримоторния бомбардировач чак до боядисаната в черно зона на пилотската кабина. Втора боядисана примамка изглежда частично завършена. Струва си да се отбележи, пише The War Zone, че е възможно това да е някакъв вид нископрофилна материя/платно или друга примамка, но тя има малко или никакво вертикално измерение, така че най-вероятно е боя.

Това, което също предизвиква интерес е, че готовата нарисувана примамка има гуми, положени през централното крило и зоната на фюзелажа, точно като истинския Ту-95 вляво от него. Това явно е добавено за реализъм с надеждата, че примамката ще се окаже по-убедителна, тъй като гумите вече са обичайна контрамярка, която се използва от някои самолети на руските ВВС.

Примамките могат да имат и различна цел, допускат от The War Zone. Основната е вероятно да заблуди сателитите и на практика да наруши всички украински ударни операции, като предостави грешни данни за насочване. Но това очевидно няма да работи, тъй като дори ограничени търговски сателитни изображения с висока разделителна способност могат ясно да разграничат силуетите от истинския самолет. Използването на множество източници за разузнаване, като сателитни изображения, радар със синтетична апертура (SAR) (също налични в търговската мрежа), би изяснило, че целта не е триизмерен обект. Все пак тактиката може да работи със сателити за изображения с ниска разделителна способност и сме виждали подобни приложения в миналото. 

Възможно е, подобно на гумите, рисуваното върху "мечките" да е насочено към объркване на инфрачервените сензори за насочване на противоположни оръжия, като крилати ракети, които използват автономно съпоставяне на изображения . Не е ясно колко ефективно може да бъде това, особено като се има предвид, че това би бил двуизмерен обект, който няма да се възползва от същите ефекти на примамка, когато се гледа под различни ъгли в сравнение с директно отгоре.

Флотът Ту-95, заедно с Ту-160 и бомбардировачите Ту-22М  на руската авиация за далечни разстояния, изстреляха стотици крилати ракети във въздушната кампания на Москва срещу цели дълбоко в Украйна.