Държавната дума на Руската федерация ще подготви обръщение до Конгреса на САЩ и германския Бундестаг, за да се установи кои ракети биха могли да причинят катастрофата на самолета Ил-76 в Белгородска област, предаде ТАСС, като съобщението е цитирано от Reuters, CNBC News и The Guardian.

Председателят на Държавната дума на РФ Вячеслав Володин е дал съответното указание на председателя на комисията по отбрана на Думата Андрей Картаполов по време на пленарно заседание.

Според руските власти самолетът е свален от ракети, които са западно производство - Patriot или IRIS-T.

"Има предложение да се изиска разследване за това какви ракети и пускови установки са използвани, нека подготвим обръщение към Конгреса на САЩ и германския Бундестаг, за да могат депутатите най-накрая да видят кого финансират и на кого помагат. Това е нацисткият режим. Те трябва да осъзнаят своята отговорност, а депутатите трябва да ги отстранят", е заявил Володин.

Самолет Ил-76 се разби в Белгородска област по време на изпълнение на редовен полет. Според руското министерство на отбраната на борда е имало 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, 6-ма членове на екипажа и 3 придружаващи лица.