Генералният директор на руското научно-производственото обединение "Алмаз" Генадий Бендерски заяви, че предприятието е разработило нови средства за противодействие на безпилотни самолети, които в момента преминават заводски тестове, пише Ashraq News.

Системата "Енисей" поддържа работата на зенитно-ракетния комплекс С-400, а радарните системи "Валдай" помагат за откриването на безпилотни самолети и противодействието им, обясни Бендерски.

Информацията за тези две системи остава класифицирана и малко се знае за тях, но съобщения в руски медии показват, че системата "Енисей" е разработена за системата за противовъздушна отбрана С-500 и може да разшири възможностите на системите за противовъздушна отбрана С-400.

Радарът "Енисей" е способен да идентифицира и проследява аеродинамични и балистични цели на надморска височина над сто километра и на разстояние над 600 километра. Командният център получава данни за целта, които след това се предават на други компоненти, които работят в тандем за проследяване и унищожаване на целта.

За електронно подслушване и наблюдение от въздуха радарът има и пасивен режим на работа. Във втория случай той може да предава данни за целеуказване, за да активира многофункционалните радари на системите С-400/С-500 за поразяване на целта.

Системата "Енисей“ може също така да проследява собствените си ракети за противовъздушна отбрана и точно да определя дали целта е била поразена.

Според руски данни системата може да разпознава и хиперзвукови цели и има възможности за 360-градусово наблюдение.

Според руски данни радарната система "Валдай“ е предназначена за идентифициране и проследяване на цели с много ниско радарно сечение.

Този радар може да различава много малки дронове и други въздушни обекти, което е от съществено значение за точната неутрализация.

Системата "Валдай“ е монтирана на триосна самоходна машина с корпус-контейнер, като нейните конструктивни елементи включват радарен модул, оптико-електронен модул, контролен модул с дистанционно управление, пеленгационен модул за радиосигнал. източници и модул за противодействие.

Системата също така независимо осигурява възможности за комуникация, захранване и т.н., а електрооптичното откриване, намиране на посока и радар са интегрирани в монтирана на машината система, състояща се от триизмерен радар с X-обхват, способен на 360-градусово сканиране.

Радарът работи в тандем с радиопеленгационен модул за определяне на местоположението на безпилотни летателни апарати и техните оператори, както и за идентифициране на каналите за управление и комуникация на дрона.

Устройството насочва термовизионна камера към цел, която намира с пеленгатор или радар, а оптико-електронен модул проследява целта и оценява ефективността на противодействието.

Модулът за заглушаване в системата за борба с дроновете може да блокира навигационни и контролни сигнали.