Използването от Русия на балистични ракети, произведени в Северна Корея, може да разкрие нова важна информация за ракетните програми на потайната държава в условията на все по-агресивна реторика от страна на Пхенян, пише американското издание Newsweek.

В началото на годината Белият дом заяви, че Русия е използвала балистични ракети и пускови установки, доставени от Северна Корея, срещу украинските сили в Украйна.

"Нашата информация сочи, че Корейската народнодемократична република наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

В последващо изявление САЩ и множество техни съюзници заявиха, че Русия е използвала балистични ракети, доставени от Пхенян, срещу Украйна на 30 декември 2023 г. и на 2 януари. От 29 декември Москва започна поредица от масирани въздушни кампании срещу Украйна в най-интензивния период на ракетни удари по време на войната.

"Използването от Русия на балистични ракети на КНДР в Украйна също така предоставя на КНДР ценни технически и военни познания", се посочва в изявлението.

От разполагането на севернокорейски ракети в Украйна от страна на Москва може да се извлече богата информация и разузнавателни данни, смята Фабиан Хинц, научен сътрудник в изследователския екип на Международния институт за стратегически изследвания.

Севернокорейската ракетна програма е забулена в тайна и западното разузнаване вероятно знае много по-малко за ракетните разработки на Пхенян в сравнение с тези на страни като Иран, споделя той пред Newsweek.

Дори и без да се изследват останките от ракетите, има какво да се научи за оперативния профил на ракетите, включително за техния обсег, как летят и колко добре се справят западните противовъздушни отбранителни системи срещу тях, посочва той. Въз основа на това е възможно да се разбере как да се подобрят системите, произведени на Запад, като Patriot.

Използването им в Украйна би могло да бъде полезно и за установяване на качеството на севернокорейското ракетно производство и точността на ракетите в бойни условия, допълва той. Разглобяването на останките на ракетите би разкрило и подробности за това как работи системата за насочване, колко е усъвършенствана, информация за ракетното гориво, твърди Хинц.

Това би могло да открехне завесата и за качеството на севернокорейската електроника, нейния произход и вериги за доставка, включително дали Пхенян се снабдява с компоненти чрез посредници, смята той.

Северна Корея вече е изнасяла някои от по-старите си ракети, но много малко се знае за оръжията ѝ от по-ново поколение.

"Възможността да ги разгледаме отблизо би била наистина ценна", което би помогнало да се разбере колко чуждестранен принос получава Пхенян за своите ракети, смята Хинц.

Южнокорейският представител в Организацията на обединените нации Хван Джун- кук заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН в сряда, че Пхенян е използвал Украйна като "полигон за изпитания на своите ракети с ядрени бойни глави".

"Въвеждането на севернокорейски ракети във войната в Украйна има значителни последици за глобалното неразпространение на ядрени оръжия", добави той.

Смята се, че Русия е използвала ракети с твърдо гориво KN-23, които са севернокорейски балистични ракети с малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави.

Наскоро Северна Корея проведе серия от ракетни изпитания, които САЩ осъдиха като нарушение на резолюциите на ООН.

В средата на декември Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета (МБР) в Източно море, известно още като Японско море, като японски официален представител описа изстрела като поставящ в обсег "цялата територия на САЩ". Само няколко часа по-рано Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег.

Говорител на севернокорейското министерство на отбраната заяви на 17 декември, че САЩ и Южна Корея "ще завършат края на годината с предварителен преглед на ядрена война".

През декември говорител на Държавния департамент на САЩ заяви пред Newsweek, че Северна Корея "води заплашителна и безотговорна реторика по отношение на оръжейните си програми, включително като характеризира някои от изстрелванията на ракети и други военни дейности като пробни изпитания за използване на тактически ядрени оръжия".

През последните седмици Русия увеличи ракетните си удари по Украйна, като се насочи към ключова украинска енергийна инфраструктура и отбранителни съоръжения в цялата страна. Западни експерти предполагат, че Русия е използвала значителен брой ракети от различни типове, но е малко вероятно Москва да изчерпи изцяло запасите си с подобни удари.