Владимир Путин подписа закон, коригиращ процедурата за изплащане от страна на Унгария на заем за изграждането на АЕЦ "Пакш", документът е публикуван на официалния портал за правна информация на Руска федерация, предава РИА Новости.

Според споразумението през 2014 г. Москва предостави на Будапеща до десет милиарда евро ( 19.91 милиарда лева) за изграждането на два атомни енергоблока. Заради санкциите, наложени през февруари 2022 г. от САЩ и Европейския съюз, Русия спря да получава плащания в долари и евро от страни длъжници, включително Унгария. Служители на Министерството на финансите на Русия са провели поредица от консултации с колеги от Будапеща за съгласуване на нови условия и процедури за погасяване на кредита.

 

Погасяване от Унгария на дълг, натрупан от 1 март 2022 г. до датата на влизане в сила на протокола. Става дума за плащане на лихва по кредита, както и такса за неусвояване на договорената сума по кредита за 2021-2022 г., която общо е в размер на 900 хил. евро (1791 хил. лева). Будапеща трябва да направи това не по-късно от 30 календарни дни от датата на ратификация на протокола.

 

Той предвижда възможност за изплащане на заема чрез сметката на унгарската страна в евро. Предвижда се откриването му в руска банка. 

Единствената атомна електроцентрала в Унгария "Пакш", се намира на 100 километра от Будапеща и на пет от град Пакш. Станцията е построена по съветски проект, работи с четири блока с реактори ВВЕР-440. Сега атомната електроцентрала генерира почти половината от цялата електроенергия в Унгария. В същото време, поради планираното въвеждане в експлоатация на два нови блока, се очаква този дял да се удвои. За Унгария ядрената енергетика е начин да гарантира своята енергийна сигурност, се подчертава нееднократно министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.