Центърът за интегрирани безпилотни решения (ЦИБР) на Русия е разработил цифров комуникационен комплекс с голям обсег за FPV системи "Метроном“, който позволява значително да се увеличи обхватът на използване на дронове и да се защитят бойните екипажи на бойното поле в Украйна. Това заяви пред ТАСС генералният директор на организацията Дмитрий Кузякин.

"Пилотите на бойни FPV екипажи са принудени да поемат рискове и да се доближат до зоната на приложение възможно най-близо или да търсят по-високо място за нормална работа. Това застрашава изпълнението на мисията и живота на нашите войници. В същото време, противникът се придвижва все по-далеч от ЛБС (линията на бойно съприкосновение ТАСС) в направления, които са постижими за FPV, което води до необходимостта от поемане на още по-големи рискове с нашите изчисления.Централното конструкторско бюро, заедно с неравнодушни колеги от други компании, е разработило комплекс за цифрова комуникация на дълги разстояния "Метроном“, който решава проблема“, разясни Кузякин.

Новият комплекс вече е преминал изпитания. "На разстояние повече от седем километра екипажът на бойния FPV-екипаж успешно свали дрона от автомобил, маневрира на земята и се приземи на същото разстояние. Теренът беше хълмист, с редуващи се кацания в гора. Изображението беше ясно, контролите бяха отзивчиви.Успяхме да разделим мястото за изстрелване на дрона и бойния FPV-екипаж на повече от седем километра.В същото време комплексът "Метроном“ не използва допълнителни системи за разширяване на комуникациите, които трябва да се поддържат във въздуха в качеството на ретранслатори“, подчерта ръководителят на ЦИБР.

Освен това Кузякин отбеляза, че радиокомуникационните канали на дрона с наземното оборудване на пилота са слабо място на FPV технологията поради излагане на средства за радиоелектронна борба. "Освен това самият терен понякога е непреодолима пречка. В края на краищата, FPV дроновете се движат на изключително ниска надморска височина от няколко десетки метра. И е още по-трудно да се говори за нормална работа, когато на голямо разстояние трябва да се спуснете почти до нивото на целта за допълнително разузнаване и използване.По правило на последния етап връзката "отказва“ и пилотите са принудени да атакуват целите почти на сляпо“, казва специалистът.

Според генералния директор на ЦИБР, използването на комплекса "Метроном“ ще позволи да се променят самите сценарии за използване на безпилотни самолети в Украйна. "Използването на комплекса "Метроном“ като част от FPV дронове, оборудвани с устройства за превключване в режим на заспиване, хибернатори, ще ни позволи радикално да променим обхвата на използване и самите сценарии, като увеличим максимално безопасността на FPV изчисленията. ЦИБР има нулева толерантност към загуби.За цялото време на войнатане сме загубили нито един убит от нашите обучени бойци или инструктори и ще направим всичко, за да остане така“, казва Кузякин.

ЦИБР се базира в Жуковски. Центърът е базовата организация на Московския физико-технологичен институт и Централния аерохидродинамичен институт "Н. Е. Жуковски“. Организацията разработва и произвежда FPV дронове, обучава специалисти и работи само с правоприлагащите органи.