Руската армия в Украйна скоро ще бъде попълнена от "специален бурятски батальон“, формиран от севернокорейски войници, съобщава LIGA.net, позовавайки се на свой източник в украинското военно разузнаване. Севернокорейците ще служат като част от 11-та отделна десантно-щурмова бригада на руската армия.

Според събеседника на изданието приблизителната численост на личния състав в този батальон е около 3000 души. Сега военните са снабдени със стрелково оръжие и боеприпаси.

Според офицери от разузнаването този специален батальон може да участва в бойни мисии край Суджа и Курск, където се водят боевете между украинските въоръжени сили и руснаците.

Преди няколко дни министърът на отбраната на Южна Корея Ким Йон Хюн заяви, че КНДР може да изпрати свои военни в Украйна. Според други източници определен контингент от севернокорейски войски вече присъства на украинска земя - в окупираните територии.

Впоследствие президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Северна Корея фактически се е присъединила към Русия във войната срещу Украйна.

Северна Корея (КНДР) може да изпрати до 100 хиляди свои войници в помощ на Русия. И това определено ще се превърне в голям проблем за Украйна, смята майор от запаса на Националната гвадрия на Украйна, ветеран от руско-украинската война, военен анализатор Алексей Хетман.