Русия ще проведе местни избори в четирите украински региона, контролирани от Москва, обяви в понеделник ръководителят на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от CNN.

Избирателите ще избират местни губернатори и други длъжностни лица през септември, каза Ела Памфилова на руския президент Владимир Путин по време на среща.

Датата за тези избори е 10 септември, съобщи ЦИК в Telegram.

Назначените от Русия управители на четирите анексирани области, които Западът смята за незаконни, са издигнали инициативата за провеждане на местни избори, отбеляза още Памфилова, която добави, че инициативата е одобрена след обсъждане съвместно с Федералната служба за сигурност (ФСБ) и руското министерство на отбраната.

"Лидерите и на четирите нови субекта – Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области – дойдоха при нас с инициатива [която предполага], че е възникнала необходимостта от провеждане на тези избори“, отбеляза тя.

През септември ще се проведат 41 други регионални избори за избор на губернатори, членове на законодателните събрания или и двете в цяла Русия.