Руската армия е провела изпитания на зенитно-ракетната система (ЗРС) С-500 "Прометей“ , за която се твърди, че може да сваля хиперзвукови цели, пише украинското военно издание Defense Express.

Твърди се, че по време на тези тестове комплексът С-500 е демонстрирал способността да сваля "хиперзвукови въздушни цели“. Примерите включват перспективни западни хиперзвукови ракети, бойни глави на междуконтинентални балистични ракети или "управляеми бойни глави“ и балистични ракети с малък обсег.

Руската федерация съобщи, че С-500 е потвърдил тези способности по време на изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от атомната подводница Тула на руския Северен флот, пусната в море Лаптеви.

А за ключ към успешното унищожаване на цели руснаците посочват ​​мощни радари, електронно-изчислителен комплекс и "високо маневрени зенитни ракети“.

Изданието пише, че руснаците за първи път съобщават за интересна точка. Ако по-рано се говореше само за противоракетни снаряди от семейството 77Н6, сега те твърдят, че зенитната ракета 40Н6 от комплекса С-400 също е интегрирана в новия комплекс.

В публичната информация се отбелязва, че руската зенитно-ракетна система е ново поколение зенитно-ракетни системи, които трябва да прилагат принципа на разделно решаване на проблемите с унищожаването на балистични и аеродинамични цели.