Русия е започнала да проектира атомни подводници за износ на втечнен природен газ (ВПГ), пише германският вестник BILD.

Втечненият природен газ се доставя от Арктика в Азия. Използването на подводници може да намали наполовина времето за транспортиране по Северния морски път, обясни Михаил Ковалчук, довереник на руския президент Владимир Путин и директор на водещия руски институт за ядрени изследвания -  "Курчатов“.

Русия в момента няма ледоразбивачи, които освобождават пътя за танкерите, забавяйки важните доставки. Както съобщава РБК, проектът обещава да намали продължителността на курса от 20 на 12 денонощия. Според авторите на проекта новите подводници трябва да побират около 180 000 тона ВПГ и ще могат да работят целогодишно в Арктика без ледоразбивач.

Експертът по ядрена енергетика Александър Никитин обаче се съмнява в осъществимостта на този проект. В интервю за норвежкия портал The Barents Observer той го нарече "фантастичен“ и отбеляза неспособността на Русия да строи дори прости танкери и товарни кораби.

"Няма достатъчно изчисления за технологията, икономиката и индустриалното внедряване. Русия няма дори прости съоръжения за корабостроене. [...] Накратко, това са глупости!“, изрази увереност Никитин.