Русия призовава българските власти да спрат преследването на представители на движението "Русофили". Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местното подразделение на движението Златомир Девленски, предава ТАСС.

Захарова припомни, че Девленски е бил арестуван на 8 юли по подозрение в подстрекаване към разкриване на държавни тайни. "Вече са повдигнати недоказани обвинения в шпионаж срещу активисти на националното русофилско движение“, подчерта тя. "Ние [Русия] призоваваме българските власти да останат в законовите рамки и да откажат да преследват своите граждани въз основа на измислици и необосновани обвинения".

Според дипломата подобни действия на българските власти, които по-рано декларираха своя ангажимент към демокрацията, само демонстрират "незачитане на основните човешки права и свободи, включително правото на свобода на изразяване“.

33-годишният Златомир Девленски е политолог, докторант в Пловдивския университет и аспирант в Астраханския държавен университет. През 2022 г. се кандидатира за народен представител от БСП.