Руснаците вдигат самолети МиГ-31К, за да тестват украинската система за противовъздушна отбрана, да обучават екипажите и да повлияят на психологическото състояние на украинците. Това заяви говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат, коментирайки честите излитания на МИГ-31, заради които се обявява тревога в цяла Украйна, пише "Страна.ua“.

"На първо място, все още полетите са свързани с обучението на летателния състав, с достъпа до зоните за пускове (на ракети), така че обучението на пилотите е постоянен процес и винаги продължава, още повече в бойни условия те се обучават. Плюс въздушните тревоги, които постоянно дразнят хората в Украйна, които влияят на нашата икономика и нашето психологическо състояние, врагът разбира това много добре“, казва Игнат.

Според него руснаците също вдигат самолети, за да проверят украинската ПВО.

"Те се издигат далеч зад руските линии. Мисля, че същото летище Саваслейка, те трябва да летят по-близо, за да проверят противовъздушната отбрана. Вероятно противовъздушната отбрана е по-добра в проследяването на самолета Су-24 - това е разузнавателен самолет, който е постоянно във водите на двете морета и от север, така че той всъщност провежда това разузнаване“, казва говорителят на ВВС.

Припомняме, че само вечерта в петък, 25 август, заради излитането на МиГ-31К четири пъти беше обявена въздушна тревога в цялата страна.