Русия премества в Беларус два изтребителя МиГ-31К, които са носители на въздушни балистични ракети "Кинжал". Според мониторинговия канал в Telegram "Беларуски гаюн" първият самолет е влязъл в Беларус вечерта на 9 октомври, а вторият - следобед на 10 октомври. И двата самолета са се приземили на летище Мачулищи.

"Именно изтребителите МиГ-31К могат да носят хиперзвуковите балистични ракети Х-47М2 "Кинжал" и са в състояние да ги изстрелват на разстояние 2000 км", се отбелязва в доклада.

Посочва се също така, че изтребителите МиГ-31К на руските ВВС не са били в Беларус през последните 1,5 години - от 6 април 2023 г.

Преместването на руските МиГ-31К в Беларус е коментирано от ръководителя на Центъра за противодействие на деформациите към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Коваленко.

Според него това може да е опит на руснаците да запазят самолетите, които сега са под заплаха на руските летища.

"Не бива обаче да се отхвърлят и версиите за провокация, тъй като след удара на руските дронове "Шахед" край Мозир, където се намира случайно огласената петролна рафинерия, стана ясно, че Русия може би подготвя провокация срещу Беларус", допълва Коваленко.