Руските войски се опитват да пробият украинската отбрана в района на Серебрянската гора. Това обяви в ефира на телемаратона Виталий, военнослужещ от 23-ти отделен стрелкови батальон на 63-та бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщава УНИАН.

"Факт е, че там влязоха нови вражески части и най-вероятно се опитват да се докажат. Засега наблюдаваме. Ако говорим като цяло, врагът става видимо по-активен западно от Кременная. Ако преди месеци щурмовете бяха спорадични, то напоследък се превръщат в постоянно явление“, сподели Виталий.

Той добави, че ако по-рано неговата част е ликвидирала около стотина руски военнослужещи на месец, сега броят им е до 20-30 нашественици на ден.

"Често просто не можеш да разбереш логиката им, защото такава просто няма. Има спокойни дни, има и такива с няколко щурма. Средно има по около два опита за пробив на ден. И ако по-рано това бяха сериозни опити с тежка техника и пехота то от юни щурмовете се извършват основно с пехота, която се опитва да пробие. Има подкрепа от артилерия, дронове. Увеличи се броят на управляемите авиационни бомби, което е много осезаемо“, допълни военнослужещият от ВСУ.

Виталий предполага, че руснаците са прехвърлили част от подразеленита си на това направление в Курска област, но засега – по думите му - това не се усеща на бойното поле.

"На тези формирования отдавна са поставени определени задачи и те се опитват да ги постигнат. Най-малкото, търсят слаби места, тестват Силите за отбрана и терена за потенциално сериозно нападение, пробив и консолидация“, обобщи военният на Киев.