Сръбският президент Александър Вучич е съобщил, че Русия е предупредила Сърбия за подготовка за "масови безредици и държавен преврат", предава сръбският портала Telegraf.

Вучич е посочил, че Сърбия е "получила официална информация от Руската федерация, предадена по официални канали", и тя вече се проучва от компетентните органи.

Той също така е призовал хората да не се тревожат.

"Сърбия неуморно върви напред, те не могат и няма да я спрат и никой никога няма да я спре. Това е моето послание към всички, хората не трябва да се притесняват", е уверил сръбският президент.

По-рано сръбските медии съобщиха, че "в страната се провеждат масови безредици, чиято крайна цел е държавен преврат и сваляне на законно избраното ръководство на страната".

В Сърбия има масови протести срещу плановете за откриване на първата литиева мина в Европа, които продължават от миналия месец.

Ден по-рано говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова публично обяви възобновяването на опитите на "някои злонамерени сили да задействат добре известния разрушителен арсенал с цел дестабилизиране на вътрешната политика ситуация" в Сърбия.