С помощта на разговори за възможността да се използват американски ракети за дълбоки удари в Русия, Украйна цели към засилване на атаките срещу обикновените граждани; по този начин Съединените щати проправят пътя към Трета световна война, заяви посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости.

"Киев цели засилване на атаките срещу обикновените руснаци, нашите градове и села, вече никой не крие – дори на най-високо ниво в Белия дом – че разузнаването тече и тече като река от Съединените щати към Киев“, се казва в изявлението на дипломата.

Според него "САЩ прогресивно затъват все по-дълбоко в блатото на украинския конфликт“, жертвайки благосъстоянието на американците, прехвърляйки оръжия и боеприпаси за милиарди в Киев.

"Кураторите от Вашингтон имат едно изискване – да засилят сблъсъка с руските войски до границата на търпимост към враждебни стъпки, чиято цел е прословутото стратегическо поражение на страната ни“, отбеляза Антонов.

Посланикът определи подобни планове като неосъществими. Той изрази увереност, че нито изтребителите F-16, нито системите за противовъздушна отбрана или HIMARS, нито каквито и да било други оръжия ще помогнат за тяхното изпълнение.

"Администрацията упорито пренебрегва интересите на Русия, но все по-често се говори за възможността за обстрел на руска територия с далекобойни оръжия “, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че Съединените щати "в момента“ проучват въпроса дали да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег, за да нанесе дълбоки удари в Русия. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди тази възможност в четвъртък по време на посещение в Украйна.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че решението за нанасяне на удари по страната с ракети ATACMS вече е взето и в западните медии се провежда "информационна кампания за официалното му оформяне“. Той също така посочи, че САЩ и европейските страни се опитват да се дистанцират от участие в украинския конфликт. В същото време Кремъл "не смята, че това работи“.